February 4, 2023

Mookie Design

Unlimited Design for All

Brick extension opens rural Dutch dwelling out to a forested backyard garden

Dutch practices Place Encounters and Studio Vincent Architecture have accomplished BD Dwelling, an extension of a 1950s villa with a brick garden pavilion meant to develop the feeling of “residing in the forest”.

When the new entrepreneurs of the present rural villa identified it to be structurally unsound, they tasked the two Amsterdam-primarily based techniques with preserving its character even though updating its interiors for modern-day dwelling.

BD Property was designed by Area Encounters and Studio Vincent Architecture

Hunting to improved handle the woodland that wraps the home’s rear backyard, the architects opened up the interiors and added a carefully curving brick pavilion at its rear that contrasts the vernacular architecture of the initial property.

“The style and design of BD House grew to become a layered transformation in which cultural heritage, sustainable transformation, and the loaded all-natural features of the area confluence,” claimed the architects.

Exterior image of a curving brick pavilion added to the rear of BD House
A curving brick pavilion was additional to the rear of the home

“[The home] has not only been enlarged but has also been created upcoming-proof, contributing to the larger transformation of the countryside in which the existing housing stock is turning out to be additional sustainable and tailored to demands for modern dwelling,” they ongoing.

On the floor ground, the kitchen area, loos and a secondary living place occupy the current construction, with the inside updated applying a up to date palette of wood fittings, terrazzo floors and tiled counters.

At the rear of the developing, the primary bed room and residing location increase outwards into the brick extension, their floor degrees designed somewhat lower in order to develop a closer romance to the landscape with window seating parts.

Overlooking the garden with absolutely glazed walls equipped sliding doors, the bedroom and dwelling space are sandwiched amongst a paved brick terrace and a thick, brick-clad roof, punctured by a gap that enables a tree to increase by.

Interior image of a living area with a green sofa at BD House
Huge sliding doorways open up the inside to the backyard garden

Dim brown recycled bricks and thick white mortar joints sit in stark contrast to the white-painted exterior of the existing house, with the extension meant to slowly blend in with the backyard garden in excess of time.

“The clear facade and its generous sliding roots and oblique home windows carry on the spatial enfilade of the inside into the design of the garden, anchoring the dazzling developing in the undulating landscape of maritime pines,” reported the exercise.

“Both equally the present villa and the extension are materialised in brick, nevertheless they contrast in measurement, color and therapy, revealing the levels of time in the undertaking.”

Interior image of a tiled kitchen with island at the Dutch home
The inside was completed with terrazzo, tiles and wooden

The very first ground has been totally focused to areas for the family’s youngsters, with two loos, a playroom, bed room and visitor space contained in the home’s unique footprint overlooking the inexperienced roof of the extension.

Recent tasks by Place Encounters consist of a vibrant collection of townhouse blocks for a household improvement in Utrecht, and an office building in Amersfoort lifted on stilts earlier mentioned an existing brick warehouse.

Images is by Lorenzo Zandri.